I ddathlu Blwyddyn y Mor Cymru, mae Gogledd Dwyrain Cymru yn cynnal sialens Bwyd y Mor sydd yn herio bwyati lleol i dyfeisio rysait sydd yn dathlu ein arfordir hyfryd, cynnyrch lleol ac dyfrffyrdd mewn-diriol.

Mae’r deuddeg rysait wedi cael ei creu ac maent ar gael i cwsmeriaid cael trio tan yr 11eg o Chwefror, ac yn ystod yr amser yma mi disgwylir i’r bwytai hyrwyddo Blwyddyn y Mor ac mi fydd pob un yn cael ymweldiad gan cwsmeriaid dirgel a fydd yn rhoi sogr i pob bwyty ar cyflwyniad a blas ei rysait ac ymwybyddiaeth y staff o Blwyddyn y Mor.


 

12 YOS Dishes

Llun uchod yw o’r deuddeg rysait wedi rhoi fewn ar gyfer Sialens Bwyd y Mor (Llun gan The Ginger Pixie Photography)


Dyma enwau o pob bwyty ac disgrifiad o’i rysait:

Gales of Llangollen – “Surf and Turf Dish will be Pen y Lan pork belly, saffron mash, American sauce, langoustine and quail egg”

Old Wives Tales, Corwen – “Local Denbighshire pork and cockels”

Fat Boar, Mold – “Prosciutto wrapped pork tenderloin, smoked paprika, prawn & chorizo risotto, buttered kale, prawn bisque”

Druid Inn – “‘OMC! Oh My Cod’ – Cod Supreme, Parmentier Potatoes, Pea Puree, Batter Scraps & Malt Vinegar Caramel.”

Fat Boar, Wrecsam – “18oz bone in Celtic pride ribeye, giant crab claws, Perl las sauce. Crispy Spiralized Covent Garden potato, Anglesey salted roast tomato and Wrexham lager battered onion rings”

Lot 11, Wrecsam – “Reef and Beef Open Sandwich – Griddled Rump Steak, Sautéed Mushrooms, Lemon Dressed Prawns + Basil Mayonnaise on Toasted Sourdough”

Croes Howell – “Posh “fish and chips” – cod fillet wrap in crispy potato. Pea and mint purée, aerated tartare sauce, prosecco batter scraps and lemon crisp”

Royal Oak Bangor on Dee – “Surf & slurp – a winter hearty dish that will warm you up from the inside. Braised Pork & Mussels”

Lemon Tree, Wrecsam – “Fish and chips with a twist – pan roasted cod loin, cider braised pigs cheek, pea puree & a saffron tartare sauce”

Holt Lodge – “‘Chip and Fin’ – Served plaice and mussels within a newspaper shaped as a boat. The dish will be served with Posh Peas alongside leeks, bacon lardons, gem lettuce & garlic butter”

Hafod Restaurant, Coleg Cambria, Wrecsam – “Duo of Llyfasi lamb, salt cod brandade, spring greens, cockle sauce vierge finished with a rosemary and red currant jus.”

The Alyn, Rossett – “Battered Salmon and Sole Chunky Chips held in a Bale of Potato String Pea Puree and Lemon Gel, Garnished with Charred Lemon and Pea Shoots.”

Gadael Ymateb

Ni fydd eich cyfeiriad e-bost yn cael ei gyhoeddi. Mae'r meysydd gofynnol yn cael eu marcio *